Roma Holokauszt Megemlékezés - Bük

2017.08.03.
2017. augusztus 3-án a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület is koszorúzott Bükön a Holokauszt Emlékműnél (amelynek 2012-es létrehozását az Egyesület anyagilag is támogatta). Köszönjük Németh Tiborné és a Büki Roma Nemzetiségi Önkormányzat színvonalas szervező munkáját, és az előadók megható beszédeit.

Augusztus 2-a a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja, mivel 1944-ben, ennek a napnak az éjjelén számolták számolták fel az auschwitz-birkenaui cigánytábort, több ezer embert meggyilkolva.

Németh Tiborné, a Büki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntő szavai után elsőként dr. Balázsy Péter megyei jegyző szólt az összegyűltekhez. - Emlékezünk, és nem feledjük azokat, akik a történelem kegyetlenségének estek áldozatul. De azokat sem, akik átestek a szörnyűségeken. Emlékezni és emlékeztetni kell az embereket, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő - hangsúlyozta a jegyző.
Majd dr. Németh Sándor polgármester folytatta. Kiemelte: sokkal kevesebb megemlékezése van a cigányoknak, mint a zsidóknak, pedig a két etnikum szenvedése, sorsa hasonló volt. A roma holokausztra való emlékezés sokáig elmaradt, így keveset tudunk róla, a folyamatról, az érintettekről.
Hegedüs Norbert, a Generációk Országos Cigány Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, majd Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség vezetője szólt a jelenlévőkhöz. Ám nem szokványos módon - a gyűlöletről szólt. Kiemelte: nem a holokausztról kell beszélni a megemlékezéseken, hanem arról, hogy meg kell szüntetni a gyűlöletet a világban, mert ez egy teljesen felesleges emberi motívum.
event_image_9_1
event_image_9_2
event_image_9_3
event_image_9_4