Holokauszt Nemzetközi Emléknapja - Brüsszel

2018.01.24.
Az Európai Parlament 2018. január 24-én, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján először(!) emlékezett meg a holokauszt roma áldozatairól is

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület Antonio Tajani, az Európai Parlament elnökének meghívásának eleget téve, egyetlen magyarországi roma szervezetként részt vett a megemlékezésen.
Az ünnepi megemlékezést Mairead McGuinness, az Európai Parlament egyházakkal és világnézeti szervezetekkel folytatott párbeszéddel megbízott alelnöke nyitotta meg.
Díszbeszédet mondott továbbá Járóka Lívia, az EP első roma származású alelnöke. A néppárti képviselő beszédében elmondta:
„A holokauszt elfelejtett áldozatai a romák, ezért külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ünnepi beszédet tarthatok azon a megemlékezésen, ahol most először emlékezik meg hivatalosan a roma áldozatokról”.

A megemlékezésen holokauszt túlélőkről szóló kisfilm megtekintése mellett a brüsszeli főrabbi előadását hallgathatták meg a meghívottak, majd pedig egy túlélő élőben mesélt az átélt borzalmakról. Felemelő, ugyanakkor megrázó élmény volt ez a megemlékezés.
event_image_13_1
event_image_13_2
event_image_13_3
event_image_13_4