Európai Roma Hét - Brüsszel

2018.04.08.
A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 9 fős delegációja Járóka Lívia EP alelnök meghívására, április 8-tól 13-ig részt vett Brüsszelben az Európai Roma Hét rendezvénysorozatán. A hivatalos delegációban az Egyesület munkatársai, projektmegvalósítói és vezetése mellett, az Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület legfontosabb civil partnereinek vezetői (Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület, Cigányokért Szociális és Kulturális Egyesület, Dunántúli Cigányság Felemelkedéséért Közhasznú Egyesület) és egy roma nemzetiségi önkormányzat vezetője (Bük) vettek részt.
A hivatalos program már 8-án elkezdődött a Roma Hét megnyitójával, amelyet az Európai Roma Szervezet, az ERGO rendezett meg. Este egy jó hangulatú beszélgetéssel zártuk a napot, amelyen a 9 fős delegáció tagjai még jobban összekovácsolódtak. Másnap délelőtt jutott idő egy kis városnézésre, melynek során a Brüsszel főterét, a nevezetességeket, majd pedig a Magyar Intézetet látogattuk meg. Megtekintettük a Parlamentárium interaktív kiállítását is, illetve bejuthattunk a Romani Design brüsszeli kiállítótermébe. A napot az Európai Parlamentben zártuk, ahol hivatalos fogadással indította a Parlament a Roma Hét programsorozatát.

Kedden az Európai Történelem Múzeumában tekinthettünk meg interaktív kiállítást az Európai Unió létrehozásának folyamatáról, és jövőképéről. Délben indult a hivatalos látogatócsoporti látogatás a Parlamentben, melynek során Járóka Lívia bemutatta a Parlament működését, munkájának legfontosabb helyszíneit. A látogatócsoport egy része részt vehetett az Európai Roma Hét egyik legfontosabb előadásán, amely az anti-ciganizmusról szólt. Ezután részt vettünk egy fotókiállítás-megnyitón. A látogatás után kötetlen beszélgetésre, valamint munkamegbeszélésre volt lehetőség az Alelnök asszonnyal.
Szerda reggel folytattuk az egyeztetéseket Járóka Líviával, amely az új Európai Roma Keretstratégia kialakításában való magyar roma civil részvételről szólt. Számos előremutató javaslatot fogalmazott meg a delegáció és Járóka Lívia alelnök asszony közösen. A nap további részében a delegáció egy része részt vett az Európai Bizottság által szervezett konferencián, amely az új Európai Roma Keretstratégiáról, valamint a jelenlegi értékeléséről szólt. Ezen a konferencián lehetőség nyílt arra, hogy Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke az Európai Unió civil szervezetei közül elsőként adjon javaslatot az új Keretstratégiához (erről nemzetközi sajtóközleményt is kiadott Járóka Lívia EP alelnök irodája). A delegáció nagy része szerdán hazautazott.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület hivatalos delegációjának programja csütörtökön délelőtt zárult, az EP Emberi Jogi Bizottságának (LIBE) ülésén való részvétellel, ahol élőben láthattuk a Sargentini jelentés bemutatását, és az arra érkező első reakciókat. Járóka Lívia a hozzászólásában keményen megvédte a magyarországi roma integrációs törekvéseket, és visszautasította a jelentés igaztalan állításait a magyarországi roma felzárkózással kapcsolatban. Az ülés után részt vettünk Gál Kinga nemzetközi sajtótájékoztatóján. A delegáció minden tagja eredményesnek ítélte a látogatást, és a megbeszélés-sorozatot, külön öröm számunkra, hogy a Parlamentben elhangzott a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület neve, mint első javaslattevő civil szervezet az új Európai Roma Keretstratégia kialakítása kapcsán.

event_image_6_1
event_image_6_2
event_image_6_3
event_image_6_4