Cigány szervezetek fejlesztése és hálózatba szervezése a Dunántúl kistérségeiben

2005.11.26

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 2005 nyarán alakult, azzal a céllal, hogy a magyarországi romák társadalmi integrációját, elsősorban a kulturális értékeik bemutatásával, elősegítse. Az alapítók Győr-Moson-Sopron megye roma közösségeinek vezetőiből, meghatározó embereiből kerültek ki. Az Egyesület alapítói elsősorban hagyományőrzés, tehetségkutatás, kulturális rendezvények szervezése céljából fogtak össze, de az Alapszabály szerinti tevékenység ennél szélesebb körű volt, gondolva arra, hogy egy olyan szervezetet hoznak létre, amely folyamatosan fejlődik, tényleges tevékenységét folyamatosan bővíti. A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület alapító elnökének Bogdán Piroskát választotta az alakuló ülés.

Az Egyesület alakulásának híre gyorsan elterjedt, a helyi és megyei önkormányzati vezetők nagyon pozitívan fogadták a szervezet létrejöttét. Ki kell emelni dr. Szakács Imrét, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat akkori vezetőjét, aki kezdetektől támogatta az Egyesületet, többek között neki köszönhetően tudta a szervezet megrendezni az első rendezvényét, a Czinka Panna Roma Kultúrestet.

Az alapítók már az alakulás előtt kerestek roma tehetségeket, így ennek eredményéből meg tudták tartani 2005. november 26-án, Czinka Panna, a csodaprímás nyomában címmel az első Czinka Panna Roma Kultúrestet. Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének megnyitó beszéde után még pár helyi és országos roma politikus köszöntötte a rendezvényt, és az Egyesület létrejöttét. Ezután a helyi tehetségek mutatkoztak be, végül Babai János és a Roma Koktél Show műsora zárta a rendezvényt. A produkciók között Jakus László, az Egyesület akkori titkára bemutatta az Egyesületet, valamint Czinka Panna életét, munkásságát.

Később ez a Kultúrest kapta az I. Czinka Panna Roma Kultúrest nevet.
event_image_1_1
event_image_1_2
event_image_1_3
event_image_1_4