"Család, az életünk színtere" Védőháló a Mosonmagyaróvári járás hátrányos helyzetű családjaiért

EFOP-1.2.9-17-2017-00101

Az Egyesület 2017. márciusában egy olyan Európai Uniós projekt (EFOP-1.2.1-15-2016-00679) megvalósításába kezdett, melynek elsődleges célkitűzése – ahogyan az elnevezéséből is tükröződik – a Mosonmagyaróvári járás hátrányos helyzetű családjainak segítése. A két éves megvalósítási időszakra betervezett programelemek mind-mind arra hivatottak, hogy hozzájáruljanak a családok életében adódó krízishelyzetek kezeléséhez és problémák megoldásához.

A hátrányos helyzet kialakulásának leghatékonyabb módja a megelőzés: a családnak, mint a társadalmi védőháló legelemibb alkotóelemének megerősítése. Életciklustól függően számtalan tényező veszélyeztetheti az otthoni együttélés harmóniáját: családi krízisek, a család, mint a társadalom alapegységének fellazulása, a házasság intézményének kiüresedése, a gyermekvállalás elmaradása akár hosszabb távon is károsíthatják a családi egységet. A családok egységének a védelme fontos és összetett feladat: a krízisbe került családok helyzetének kezelése, és a biztonságot jelentő állapot helyreállítása mellett a funkciójukat probléma nélkül ellátó családok védelme is elengedhetetlen.
A 2017. március 1-től 2019. február 28-ig tartó projekt minden egyes tevékenységében ezeket a problémákat próbálja orvosolni. A projekt szakmai tartalma komoly szakemberek segítségével, s a célcsoport megkérdezésével került kialakításra. A tevékenységek egymásra épülve, szolgáltatások komplex rendszereként maximálisan kielégítik a célcsoport igényeit, valamint a szakpolitikai célokat.
Az elnyert 40 milliós európai uniós támogatásból megvalósuló projekt részét képezi a releváns tapasztalatokkal rendelkező szakmai stáb foglalkoztatásán túl többek között hozzáértő és felkészült családtervezési, gyermeknevelési és konfliktuskezelési tanácsadó, illetve a családokkal napi kapcsolatot tartó családi mentor foglalkoztatása, három darab rendszeres klubfoglalkozás (Generációk Klub, Egészséges életmód Klub, Önkéntes Klub), kettő – szintén folyamatos – csoportfoglalkozás (Háztartás fortélyai, Gyermeknevelés kérdései). Továbbá Konferencia és Szakmai Nap is megrendezésre kerül, ahol a disszemináción túl sor kerülhet tapasztalatcserére, jó gyakorlatok megosztására is, így biztosítva további szakmai fejlődést a szociális területen dolgozó szakembereknek.
A családok közös szabadidő-eltöltésére Családi Napokat szervezünk.

A projektről bővebb információ a www.movarcsek.hu honlapon, valamint az projekt közösségi oldalán található: https://www.facebook.com/movarcsek/

Kedvezményezett: Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület
Támogatási intenzitás: 100%

Keretösszeg: 40 000 000,- Ft
Projekt időtartama: 2017.03.01.- 2019.02.28.
project_image
project_image
project_image
project_image
project_image
project_image
project_image
project_image