Roma identitás- és kultúra megőrzés Nógrád megyében

2021.12.31.
news_image
ROM-RKT-21-A-0055

A projekt keretében 3 Nógrád megyei településen, Nagylócon, Cserhátsurányban, Karancsságon tartottunk „Törj ki a csendből” Kulturális- és identitásmegőrző zenés előadásokat Oláh Gergő énekessel. Az egyes rendezvényeken Oláh Gergő motivációs előadásokat tartott a jelen lévő gyerekeknek és szülőknek, amelyben a kultúra megőrzésének fontosságára, az identitáserősítésre, a tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az eseményeken a résztvevők megtekinthettek egy kiállítást is, amely Ferkovics József szombathelyi roma festőművész képeiből állt.

Minden egyes rendezvény előtt meghirdettünk egy rajzversenyt a helyi gyerekeknek, amelyben vagy a cigány-magyar együttélésről, barátságról, vagy a családról, vagy Oláh Gergő valamelyik daláról lehetett rajzokat, festményt beküldeni. A gyerekek alkotásai is kiállításra kerültek az előadáson, valamint Oláh Gergő adott át jutalmakat a díjazott rajzok alkotóinak.

Összesen kb. 200 fő vett részt a rendezvényeken, ami a pandémia miatt nagy eredménynek számít.

A Duna TV P’amende című műsor szerkesztőinek érdeklődését is felkeltette ez a rendezvénysorozat, így a cserhátsurányi előadásra eljöttek forgatni. Karancsságon mind a kiállítás, mind az előadás témája kiegészült a roma holokausztra való megemlékezéssel is, illetve az előadás végén az adventi ünnepkör is előtérbe került, közös gyertyagyújtással.

project_image
project_image
project_image
project_image
project_image
project_image